Cercetătorii au folosit electroencefalografie (EEG) pentru a monitoriza activitatea cerebrală a adulţilor tineri şi bătrâni în timp ce dau răspunsuri adevărate sau false în chestionare. În studiu, cei bătrâni, cu vârste cuprinse între 60-92 de ani, au acceptat minciunile ca adevăr mult mai uşor decât grupul de tineri de 18-24 de ani, scrie Curiosity.
Timpul în care minciuna a devenit adevăr pentru aceştia a fost extrem de scurt: circa 45 de minute.
„Adulţii mai bătrâni au dificultăţi mai mari în a distinge între ceea ce este real şi ceea ce nu este real”, a precizat Laura Paige, autoarea studiului de la Brandeis University.
Paige spune că descoperirile sale sugerează că spunerea unei minciuni joacă feste memoriei oamenilor mai în vârstă, neputându-şi aminti cu certitudine ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, iar ca efect, aceştia dau credibilitate unei minciuni.
Altfel spus, odată ce au minţit, aceasta le va schimba modul de percepţie asupra unei întâmplări.
În cadrul studiului, 42 de participanţi, împărţiţi pe jumătate între cele două grupuri de vârstă, au completat un chestionar cu 102 de întrebări despre ce au făcut în ziua precedentă.
Pe la jumătatea acestui chestionar, cercetătorii au spus participanţilor să mintă. 45 de minute mai târziu, aceştia au completat acelaşi chestionar, dar de data aceasta, trebuiau să răspundă fără să mintă.
Problema principală pusă de studiu a fost: a persistat minciuna? Atunci când participanţii au minţit la o întrebare prima dată, au reţinut că au minţit sau acum cred că minciuna a fost adevărul?
Rezultatele arată că, spre deosebire de grupul tânăr, adulţii mai bătrâni erau mai predispuşi la a crede o minciună.
De asemenea, datele EEG au scos la iveală că minciuna a activat procesele cerebrale responsabile pentru memorie. Conform lui Paige, descoperirea indică faptul că o minciună se poate încorpora în memorie şi se poate simţi la fel de reală precum adevărul.
„Minciuna schimbă memoria. Creează o nouă amintire pentru ceva ce nu s-a întâmplat”, a adăugat cercetătoarea.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce o minciună mică se poate transforma într-o minciună mare?
Minciunile pot îmbunătăţi abilităţile cognitive ale copiilor
Cercetătorii americani au descoperit cum se recunoaşte minciuna din mediul online